Archives

Ik voel, ik denk, ik zeg en schrijf

We zijn van plan om samen met de leerlingen op pad te gaan, zichzelf beter te leren kennen, hun communicatievaardigheden te versterken en hen vooral bewust te laten omgaan met communicatie. Media zijn daarvoor hulpmiddelen, maar kunnen ook een negatieve invloed hebben op hen: denk maar aan cyberpesten en haatmails, die reeds bij jongere gebruikers voorkomen. Het is de bedoeling dat leerlingen kritischer worden en we hen ook kritisch laten kijken en luisteren naar media.

Ik voel ik denk – projectbeschrijving

Van letter tot beeld

De leerlingen bevinden zich tegenwoordig in een beeldcultuur . Daarbij komt nog dat ze helemaal omringd zijn door media via toneel, theater, poppenkast, digitale prentenboeken , allerlei soorten boeken en allerlei soorten teksten waarmee ze steeds in contact komen : een zoekertje, dagboekje en vooral verhalen, zowel digitaal als analoog. Schrijven, lezen en spreken zijn zeer belangrijke communicatiemiddelen. Bij de communicatie zijn letters, woorden en de boodschap,alsook de verteller en de luisteraar heel belangrijk. Communicatie overbrengen, zoals in het communicatieschema https://www.google.be/search?q=communicatieschema&biw=853&bih=436&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=X2RTVceHAcqhsgHpnIDgBA&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ , is heel belangrijk in de maatschappij. . Deze media zijn zeer populair en kunnen perfect verwerkt worden op allerlei muzische manieren en in het leergebied Nederlands.. Het beter leren kennen en gebruiken van media ondersteunt hen bij de verkenning, verheldering en zingeving van de omringende wereld. Leerlingen kunnen ook genieten van en plezier beleven aan de verschillende uitingen van communicatie . Het overbrengen van de boodschap kan op allerlei manieren. We maken graag gebruik van zowel digitaal materiaal als zelfgemaakte voorwerpen. We leggen het accent op volgende activiteiten : A. als voorbereiding : * zelf een verhaal bedenken samen met een auteur * personages bedenken en vorm geven . * plaats en omgeving bepalen * de verhaallijn bepalen ° het verhaal schrijven B. als verwerking: * verhaal spelen onder verschillende vormen: toneel/ poppenkastspel/ hoorspel/ musical/ digitaal. * verhaal in verschillende vormen gieten: stripverhaal/ gedichtenbundel of rijmen/ tekeningen of cartoons maken/ fotoboek maken en volgens verschillende soorten: spannend, verhalend, dramatisch,….. Met dit project beogen we de eindtermen Nederlands voor lezen, schrijven en spreken. Muzische vorming voor beeld en drama. Media op niveau van de eerste graad.

Van Letter tot beeld – projectbeschrijving

ver-BEELD-ing in film

De leerlingen leven tegenwoordig in een beeldcultuur . Daarbij komt nog dat ze helemaal omringd zijn door media via gsm, tablets, tv, pc. Sociale media zijn zeer populair alsook het gamen. Vele boodschappen bereiken hen via diverse media. Het beter leren kennen en gebruiken van media ondersteunt hen bij de verkenning, verheldering en zingeving van de omringende wereld. Ze kunnen genieten van en plezier beleven aan de verschillende media. Wij willen hen ondersteunen om in de stroom aan informatie de bedoelingen te herkennen en die kritisch te beoordelen.

Projectaanvraag

Uitgewerkt lesoverzicht met eindtermen