Archives

Film

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins (The silence of the lambs en The two popes) laat je geen moment los. Olivia Colman (The crown, The favourite) als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar.

Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd.

Zijn verbluffende acteerprestatie leverde Hopkins zijn tweede Oscar voor Beste Acteur op. Florian Zeller won de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario. Hij verfilmde zelf zijn gelauwerde toneelstuk dat, onder andere, op het West End en Broadway te zien was.

 

 

 

 

‘Stunning… heartbreaking’ – The Times

★★★★★ ‘Anthony Hopkins gives a scalding performance as a man stricken by dementia in this clever drama’ – The New York Times

‘Breathtaking… An Oscar-worthy performance’ – The Guardian

★★★★ ‘Hopkins delivers a tour-de-force performance’ – Variety

★★★★ ‘Exceptional… Colman is dynamite’ – Screen Daily

★★★★ ‘Zeller makes a mesmeric directorial debut’ – Variety

★★★★ ‘The best film about the wages of aging since AMOUR’ – The Hollywood Reporter

KLASSIEKE MUZIEK 1900-1950

Expressionisme en Neo-classicisme. Lezing met heel wat luisterfragmenten.

Wij genieten van Stravinsky, Prokofjev,  Bartok, Britten enz… In de muziek verscheen het begrip expressionisme na de Eerste Wereldoorlog in 1918. Een aantal Oostenrijkse componisten beoogden een expressieve en emotionele muziek waarin het innerlijke leven van de mens tot uiting werden gebracht  Het Neoclassicisme is een muziekstroming uit de jaren twintig waarin werd teruggegrepen op muziek uit de barok en romantiek.

Arthuur vertelt hierover op zijn begeesterende manier.

BELPOP BONANZA TURA SPECIAL

Will Tura (geboren Arthur Blanckaert) is de Eddy Merckx van de populaire muziek. Iedereen in Vlaanderen kent hem, vindt hem sympathiek. Niemand stond zo lang zonder onderbreking aan de top, vijf generaties op rij.

Dat verdient een feest waarvoor Jan Delvaux en Jimmy Dewit (a.k.a. DJ Bobby Ewing) graag tekenen. Zij zijn ondertussen al enkele jaren met stijgend succes terreinexperten qua Belgische popmuziek.

Koning Arthur lag hen altijd nauw aan het hart. Ze roemen de keizer van het lichte lied om zijn vakmanschap, zijn onwaarschijnlijke catalogus en de geweldige verhalen. De mannen van Daft Punk zeggen bijvoorbeeld ‘oncle Arthur’ tegen Will. En het is Tura die de talenten van Raymond van het Groenewoud en Johan Verminnen spotte. 

Is alles ondertussen niet gezegd over Tura? Dan ken je Belpop Bonanza nog niet. Materiaal in overvloed dat het aansnijden verdient. Wat waren z’n grootste hits in Frankrijk en Duitsland? Hoe klinkt hij in het Hongaars? Wie speelde meer dan 50 jaar in zijn orkest? En hoeveel liedjes heeft hij in stock voor Moederdag?

Na de musical, de boeken, de televisiedocumentaires en de tribute-albums is er nu de theatershow. Een spetterende voorstelling voor de fan, de verre liefhebber en iedereen die wil weten waarom Tura essentieel is. Met de goedkeurende stempel van Will.

Jan Delvaux is de auteur van ‘Belpop. De Eerste Vijftig Jaar’ (2011), ‘Rock Werchter. Sinds 1975’ (2014) en ‘Belpop Bonanza’ (2017). Hij vertelt al enkele jaren markante Belgenverhalen op Radio 1 en was de externe harde schijf van ‘Belpop’ op Canvas. Volgens Bart Peeters weet hij meer over Belpop dan Wikipedia.

Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing) draait tafels bij Discobar Galaxie en onder eigen naam. Hij is auteur-componist en bedienaar van laptops en drummachines. Na honderden feestjes, festivals en radioshows heeft de man een meestergraad behaald.

Uit de pers:

  • Er is iemand die meer over mij weet dan ikzelf.  – Will Tura
  • Belpop Bonanza is een must see voor muziekliefhebbers, weetjesfreaks en alles daartussenin. Het Nieuwsblad ★★★★
  • Het plezier van het weetjes spuien spat van het podium. De Standaard ★★★★
  • Een zeldzame combinatie van kwaliteit en humor. Een toeschouwer

Jan Delvaux over Will Tura in Vanavond Live met Xander De Rycke:

Jan Delvaux in gesprek met Will Tura n.a.v. zijn 75ste verjaardag:

HEROPFRISSINGSCURSUS

We testen onze kennis via een verkeersquiz die begeleid wordt door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Na het invullen van 25 quizvragen worden ze nadien één per één besproken met deskundige uitleg.

HEROPFRISSINGSCURSUS

We testen onze kennis via een verkeersquiz die begeleid wordt door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Na het invullen van 25 quizvragen worden ze nadien één per één besproken met deskundige uitleg.

Ikigai

De première van deze Lune- productie bestaat uit twee creaties in één. Het wordt een samenspel van choreografie op video en live op de scène. Enerzijds is er een creatieproces dat gebeurt op verschillende locaties in de wereld, met verschillende dansers, nationaal en internationaal. Hiervoor zal huischoreografe Jennifer Regidor samenwerken met videomaker David Jacobs (Jacowbski). Anderzijds zijn er dansers die het publiek live meenemen in een verhaal over creëren, creativiteit, voortbrengen van nieuwe informatie, omgaan met het onbekende. 

Film

Atlantique is het speelfilmdebuut van regisseur Mati Diop. Een betoverende film over opgroeien, eerste liefdes en loslaten. De film ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar hij de Grand Prix in de wacht sleepte.

In een voorstad van het Senegalese Dakar lijkt de jonge liefde tussen Ada en Souleiman zonder zorgen. Maar achter de sluier van verliefdheid gaat een sombere toekomst schuil. Ada staat op het punt met een andere man te trouwen, van wie ze niet houdt. En Souleiman besluit met een groep bouwvakkers, die al maanden geen loon heeft ontvangen, het land via de oceaan te verlaten op zoek naar een betere toekomst. Een aantal dagen na het vertrek van de jongens verstoort een plotselinge brand het huwelijksfeest van Ada en de meisjes uit de buurt worden door een mysterieuze koorts bevangen. Issa, een jonge politieman, gaat op onderzoek uit.

Atlantique was de eerste film van een zwarte vrouwelijke filmmaker die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, en was de Senegalese Oscarinzending.

 

 

 

‘Concreet, verheven, magisch’ – NRC

‘Een sensationeel debuut, zelfverzekerd en uniek, waarmee Diop zich bewijst als een formidabel regietalent’. ‘Sterk spel van de jonge acteurs’ – Volkskrant

‘ATLANTIQUE is een meesterlijke prestatie van debuterend regisseur Mati Diop’ – Het Parool

DE SCOUTS FOREVER

Een stevige komedie van Brik Van Dyck en Sven De Ridder.

Exact 25 jaar na haar laatste kamp organiseert een groep oud-scouts een reünie-weekend in de Ardennen. Toenmalig leider Mon Beton is padvinder in hart en nieren gebleven, maar hoe is het de andere leden van de groep vergaan in al die jaren? Is Peggy nog altijd zo verlegen?  En doet knappe Karen nog steeds alle mannenharten sneller slaan? 

Onze vrienden halen samen herinneringen op, maar al snel blijkt dat ze niet zomaar naar hun oude kampplaats werden gelokt. Een 25 jaar oud mysterie moet nu maar eens eindelijk opgelost geraken. 

Met Sven De Ridder, Peter Thyssen, Brik Van Dyck, Joyce Beullens, Kobe Van Herwegen en Leen Dendievel.

WIELERMAN

Literaire ontmoeting

In de kop van de koers: een terugblik op een kwarteeuw wielerverslaggeving.

In september 1995 debuteerde Renaat Schotte tijdens de Vuelta als verslaggever in het internationale wielerpeloton. Dik 25 jaar later is ‘de wielerman’ gepokt en gemazeld in de koers, als tv-reporter voor Sporza en columnist en schrijver voor Procycling.

De vermaarde VRT-reporter vertelt honderduit over zijn passie voor het wielrennen en hoe die via zijn vader ontstaan is, de magie van de Giro, het volgen op de motor, het lijden van de coureur, het risico van het vak, de nieuwe goden, de toekomst van de wielersport, zijn werk in de grote klassiekers, … Over kampioenen van vroeger, nu en morgen: Merckx en De Vlaeminck, Armstrong en Uytterhoeven, Boonen en Evenepoel. Autobiografische verhalen en inzichten van een man die het topwielrennen vanop de allereerste rij (of beter gezegd motor) beleeft.

Voor de wielerliefhebber die van koers houdt en voor de argeloze lezer, kijker en luisteraar die zich wil laten onderdompelen achter de schermen van de koers.

Sportman II

Muzikale theatervoorstelling

“Elk nadeel heb z’n voordeel. Daar is ‘m, daar is ‘m! Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt. Zijn hart stond stil, maar zijn Pontiac tikte nog. Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu? Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen. In 1969 stopte ik met vrouwen en drinken. Het waren de zwaarste twintig minuten in mijn leven. Moet er nog zand zijn? Onder druk wordt steenkool diamant. De dag voordat ik sterf, word ik een Duitser. Want ik heb liever dat een Duitser sterft, dan een Hollander. Gaaaaaan Jan, ze kunnen niet volgen! Je mist 100% van de schoten die je niet neemt. Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.”

Een kleine greep uit een rijk arsenaal. Gevleugelde woorden. Vanwaar komen ze? Hoe zijn ze ontstaan? Wie sprak ze uit? Wanneer, door wie, waarom? En wat hebben ze met het leven van sportpresentator Ruben Van Gucht te maken?

Ruben wordt geflankeerd door de zingende troubabroers Mathieu & Guillaume en imitator Jonathan Bockstael.

Sporters leveren een ongezien bron van inspiratie op. De meest succesvolle sporters hebben vaak een unieke kijk op het leven. In deze voorstelling gaat Ruben op jacht naar legendarische uitspraken in de sportgeschiedenis. Grappige, beklijvende, historische en inspirerende uitspraken.

Een trip down memory lane langs grote kampioenen met grote verhalen en kleine kampioenen met kleine anekdotes.

Uit de vorige show Sportman I: