Archives

Film

Naar de gelijknamige bestseller van Griet Op de Beeck.

Mona is negen jaar oud als haar moeder bij een auto-ongeluk komt te overlijden. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van zichzelf. Het wordt haar manier van leven. Ook als volwassene doet Mona haar uiterste best om iedereen gelukkig te maken. Maar de volwassen Mona beseft dat de wereld gevuld is met ego’s en eigendenkers en dat ze het heft in eigen handen zal moeten nemen om uiteindelijk zelf een gelukkig leven te kunnen leiden.

 

Film

De film volgt de reis van een jongen, die door zijn vervolgde ouders toevertrouwd werd aan een oudere pleegmoeder. De oude vrouw sterft snel en de jongen is alleen, dwalend door het platteland, van dorp naar boerderij. Terwijl hij worstelt om te overleven, wordt hij geconfronteerd met buitengewone brutaliteiten aangericht door de onwetende, bijgelovige boeren en is hij getuige van het angstaanjagende geweld van de efficiënte, meedogenloze soldaten, zowel Russische als Duitse. Wanneer de oorlog eindigt, is hij voor altijd veranderd.

Gebaseerd op de veelgeprezen roman van Jerzy Kosinski.

 

De jaren van verstand

Mama‘s Jasje mag trots terugblikken op een 30-jarige carrière. Het duo Peter Van Laet en Gunter Van Campenhout verkocht 1,4 miljoen platen met hits als ‘Teken van leven’, ‘Doe het licht maar uit’, ‘Als de dag van toen’, ‘Laat me alleen’, ‘Het is over’, ‘Wunderbar’ en ‘Onzen bok is dood’.

Sinds de groep in 1990 doorbrak met de monsterhit ‘Zo ver weg’ is Mama’s Jasje altijd blijven optreden. Al was het de jongste jaren op een laag pitje wegens strubbelingen tussen platenfirma’s  en Peter en Gunter onderling. Toch bleef Peter nieuwe muziek schrijven, wat eind 2018 resulteerde in het album ‘Een nieuwe jas’.

Met zijn deelname aan het televisieprogramma ‘Liefde voor muziek’ is Peter Van Laet helemaal terug. 

De ervaren liveband vindt het evenwicht tussen hits uit de beginperiode en hommages van eind jaren ’90. Hun wilde haren zijn ze nog niet helemaal kwijt, maar misschien zijn de jaren van verstand nu een feit.

Kom kijken, leun achterover, zing mee, … geniet!

Met:

  • Peter Vanlaet – zang
  • Bert Verschueren – gitaar, MD
  • Pieter Van Malderen – keyboard
  • Wouter Berlaen – bas
  • Gert Meert – drum
  • Virginie Jacquin – viool

 

Film

De Amerikaanse expat Mickey heeft in Londen een bijzonder winstgevend marihuana-imperium opgebouwd. Een imperium dat hij – volgens de laatste geruchten – van de hand wil doen, maar enkel aan de juiste koper. Kandidaten zijn er genoeg, al spelen ze het spel wel erg vuil… De Londense onderwereld ontploft in een kluwen van chantage, dubbel spel, samenzweringen en bloedvergieten.

 

 

Film

1945, Leningrad. De oorlog heeft de stad verwoest, de gebouwen liggen in ruïnes, de inwoners zijn fysiek en mentaal uitgeput. Nu de helse belegering eindelijk voorbij is, kruipt het dagelijkse leven langzaam maar zeker terug overeind. Twee jonge vrouwen, Iya en Masha, proberen de draad van hun leven terug op te pikken. Iya werkt als verpleegster in een ziekenhuis voor oorlogsveteranen en zorgt ondertussen voor de zoon van haar vriendin. Wanneer Masha definitief terugkeert van het front, moeten ze samen zowel oude als nieuwe trauma’s het hoofd bieden.

‘Beanpole’ was de Russische oscarinzending en wordt onthaald als één van de beste films van het jaar.

 

 

★★★★★ “Beanpole is sfeerrijk, verstild, intens en intimistisch. Cinema die je fysiek voelt, moet voelen, een film die in je ziel kruipt.” – Filmmagie

★★★★ “Beanpole is een ongenadige én onvergetelijke kijkervaring.” – De Morgen

★★★★ “De visualisatie is indrukwekkend. Dit is sowieso een film die in de bioscoop moet worden ondergaan.”  – Cinemagazine

★★★★ “Kantemir Balagov, nog maar 28 jaar oud, wordt veelvuldig genoemd als de nieuwe belofte van de Russische film en na het zien van deze film kun je niet om die gedachte heen.” – Trouw

Film

In Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace zien we Nick Cave alleen achter de piano, spelend zonder opsmuk in een lege concertzaal. De setlist varieert van vroege Bad Seeds en Grinderman nummers tot werk van het meest recente Nick Cave & the Bad Seeds album Ghosteen. Unieke akoestische uitvoeringen van liedjes als Into My Arms, The Mercy Seat, Higgs Boson Blues en Girl in Amber, in de stille grandeur van het Alexandra Palace.

Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace werd in juni 2020 opgenomen, toen het Verenigd Koninkrijk langzaam uit de lockdown kwam, als reactie op de beperkingen en isolatie van de maanden ervoor. Een blijvende herinnering aan deze vreemde en onzekere tijden. Het evenement dat aanvankelijk alleen online te zien zou zijn, is er nu als uitgebreide bioscoopversie, inclusief vier nog niet eerder uitgebrachte opnames.

Het optreden werd gefilmd door de bekroonde cameraregisseur Robbie Ryan (The Favourite, Marriage Story, American Honey) in de prachtige West Hall van Alexandra Palace, Londen. De montage is van de hand van Nick Emerson (Lady Macbeth, Emma, ​​Greta). De muziek werd opgenomen door Dom Monks.

 

 

★★★★ Mesmeric and quietly devastating – The Daily Telegraph

★★★★ The Guardian

★★★★ Gravitas echoes beautifully in the void of an empty Alexandra Palace – Evening Standard

★★★★ ‘Idiot Prayer’ performance is stately and beautiful – The Independent

★★★★★ The breathtaking ‘Idiot Prayer’ is an exorcism of death, religion and romance – NME

 

Film

John David Washington is de Protagonist in Christopher Nolan’s nieuwe scifi-actiefilm Tenet. Slechts gewapend met één woord – Tenet – moet de Protagonist de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd. Niet tijdreizen, maar inversie.

 

Dansproject 2021

Dit dansfestival zet zes jonge en talentvolle danscompagnies uit Vlaanderen samen op één podium. Ze brengen straf en vernieuwend werk binnen de hedendaagse danskunst en behaalden hiermee vele prijzen zoals de Prijs voor Jong Danstalent en Concours International de Choréographie. Danspunt bekroonde elk van hen tot Ambassadeur van de hedendaagse dans in Vlaanderen. Ze zijn regelmatig te zien op internationale dansfestivals.

Je wordt getrakteerd op een gevarieerd en avondvullend programma met een mix van professionele choreografieën van Compagnie Cocon uit Leuven, Junior Company uit Bornem, Impuls Company uit Geel, Arlekino uit Antwerpen, Polydans uit Kortrijk en deCompagnie uit Lier. De gastchoreografieën worden later bekend gemaakt.

Voortbouwend op het succes van de vorige edities brengt dit collectief opnieuw een sterk en gevarieerd programma met zes gloednieuwe creaties, gedanst door jonge, trappelende talenten. Door de verscheidenheid aan choreografen is deze avond altijd boeiend en afwisselend, een ‘must’ voor alle echte dansliefhebbers!

Ook toegankelijk voor jongeren vanaf 10 jaar

I.s.m. Compagnie Cocon o.l.v. Jennifer Regidor

Een of andere Rus

Een of andere Rus is een hedendaagse tragedie, geïnspireerd op het leven en werk van Eduard Limonov. Limonov was een straatboefje in Oekraïne, een dissidente dichter in Rusland, een zwerver en butler in New York, een rock-‘n-rollschrijver in Parijs en een strijder aan de kant van oorlogsmisdadigers. En dat is maar een selectie. Nu is hij oppositieleider in Rusland. Ja, hij leeft nog. Ja, het is echt.

In Een of andere Rus trekt Eduard Limonov als tolk en chauffeur van een oorlogsjournaliste door Joegoslavië, op weg naar oorlogsmisdadiger Karadzic. Gaandeweg verschuift de aandacht van de journaliste naar Limonovs eigen levensverhaal, dat van de Sovjet-Unie naar het Westen gaat, van roem naar val, van strijden met de pen tot strijden met wapens.

Freek Mariën (schrijver/regisseur van Het Kwartier, winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 en winnaar Kaas & Kappesprijs 2020) verwerkt Limonovs hallucinante levensverhaal in een minstens even indrukwekkende, actuele tekst. Voor Een of andere Rus regisseert hij een straffe cast: Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Lotte Heijtenis, Tom Van Bauwel, Joris Van den Brande en Lien Wildemeersch. Samen zetten ze een leven op scène, dat geschiedenis, activisme en liefde verbindt.

Credits

tekst en regie: Freek Mariën
spel: Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Lotte Heijtenis,  Tom Van Bauwel, Joris Van den Brande en Lien Wildemeersch
coaching: Carl von Winckelmann
dramaturgie: Ruth Mariën
vormgeving: Timme Afschrift
kostuum: Karen De Wolf
muziek: Jan-Sebastiaan Degeyter

een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS & Het Kwartier/Freek Mariën
met steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid
coproductie: Perpodium
met steun van Literatuur Vlaanderen
met dank aan KAAP en d e t h e a t e r m a k e r 

OP ONTDEKKINGSREIS BINNEN ONS BRILJANTE BREIN

De Vlaamse neuroloog Steven Laureys is een wereldautoriteit en kandidaat-Nobelprijswinnaar voor zijn baanbrekend onderzoek naar het bewustzijn en ons brein.

Als professor aan het departement neurologie van het Sart Tilmanziekenhuis in Luik doet hij onderzoek naar het bewustzijn bij patiënten in coma of in een stadium van vegetatief of minimaal bewustzijn.

In deze lezing neemt hij je mee op een boeiende reis naar onze geest, van pasgeborene tot oudere. Je krijgt antwoord op vele wonderlijke vragen over de krachten en de grenzen van ons briljante brein.

Hoe werken onze hersenen, gaan we ooit gedachten kunnen lezen? Hoe weten we of comapatiënten nog bewust zijn en hoe communiceren we ermee? Wat is dat, een bijna-dood-ervaring en hersendood zijn? Wat kunnen we met hypnose, welke delen van de hersenen dienen waarvoor? Welke rol spelen beweging, voeding, sociale contacten, hypnose, slaap, computers, huisdieren, dementie? En kan je je hersenen trainen via meditatie?

Met zijn bevlogen manier van vertellen bezorgt hij je beslist een boeiende en leerrijke avond.

Over zijn vorige boek in ‘Van Gils en Gasten’: