Diva

Datum
zaterdag 16 oktober 2021
⊗ 20:00 tot 20:10

Prijs
Abonnement: € 10,00
VVK: € 12,00
Kassa: € 14,00

Locatie
Den Blank

Begijnhof 11
3090 Overijse


Nog 227 tickets te koop.Bestel tickets Bestel abonnement

Theater FROEFROE

Diva

Een theaterverhaal van eigenwijze broederliefde, vol varkens en romantiek onder een deken van hemelse melodieën.

We bevinden ons in Italië in de 18 de eeuw. De kerk was de enige werkgever van musici, componisten en zangers. De kerk “maakte” van de beste koorknapen castraten voor de hoge stemmen. Toen kwam de opera, het muzikaal festijn van de bourgeoisie, de rijken en de koning. Zij hadden ook hun Diva’s, vrouwen met de juiste vormen.

In die wereld van muziek groeien ze op, de tweelingsbroers Angelo en Ricardo Brossi, onafscheidelijk en heerlijk arrogant. In de jaarlijkse talenten wedstrijd voor koorknapen schittert de jonge Angelo. Hij wist dat hij de beste was.
Zijn ouders krijgen een mooie transfersom en hij gaat naar het klooster waar hij een conservatorium-opleiding krijgt. Ricardo mag mee. Samen delen de broers keiharde discipline, maar ook succes en liefjes. Voor dat laatste worden ze verketterd en ze vluchten naar Parijs. Daar in de opera, worden ze uit elkaar getrokken door gedrevenheid en ambitie. Angelo dumpt zijn broer als componist. Tot dan zong Angelo enkel zijn muziek maar nu zal de grote Georg Friederich Händel, speciaal voor de unieke stem van Angelo, een opera schrijven in opdracht van de Zonnekoning. Angelo is de uitverkorene. Zijn optreden is waanzinnig goed. Vrouwen vallen in katzwijm en mannen vreten hun hoed op van jaloezie. Dan gaat het mis, zijn stem slaat over, hij haalt de hoogste noot niet. Een kindje staat op in de zaal en zingt schoner dan wie ook het einde van zijn aria. Staande ovatie maar wie is dat kind…

Figurentheater in combinatie met hemelse stemmen voor super schone en warme avonden in deze donkere tijden… (Geïnspireerd op de Belgische film “Farinelli”, het boek Stem van Daan Esch, Melodiën van Krausser en inventieve conversaties met de spelersgroep.)

“Hoe kun je het aardse leven beter rechtvaardigen dan met het scheppen van schoonheid. “

“Farinelli had een doordringende, volle, rijke, heldere en goedgemoduleerde sopraanstem en had toen een bereik van A onder midden C tot D drie octaven boven midden C. … Zijn intonatie was zuiver, zijn ademcontrole buitengewoon en hij had een zeer behendige keel, zodat hij snel en met het grootste gemak en zekerheid de breedste intervallen uitvoerde.”

FroeFroe heeft in vrijwel al zijn voorstellingen live muziek. Ook klassieke muziek proberen wij naar een jong publiek te brengen. Onze verhalen, poppen en beelden zorgen voor een mooi draagvlak waarin ook deze muziek op zichzelf kan staan.

FroeFroe maakte ooit met Transparant een operaversie van DIDO. We werkten met klassieke ensembles zoals I SOLISTI en klassieke muzikanten zoals Jan Van Outryve, Floris De Rycker en Pieter Theuns. In TROPOI (in samenwerking met MUSICA) was de muziek uit de Middeleeuwen het onderwerp van de voorstelling. Met DIVA focussen we op de castraatzangers uit de hoogdagen van de Opera. Excentriekelingen, diva’s en mecenassen die leefden voor de muziek en de liefde.

B.O.X Baroque Orchestration X, ondersteunt de voorstelling in muziekkeuze en ensemble vorming. Samen met hen brengen wij u een verhaal “het parfum” waardig, spannend, verrassend en toch helder en ontroerend.

CREDITS
Barokensemble (Theorbespelers en Viola De Gamba): Floris De Rycker, Pieter Theuns, Pieter Vandeveire
Muzikanten hedendaags (Beats, Viool, Cello, Zang): Justine Bougues (Tsar B), Nelle Bogaerts (Lili Grace)
Spel, poppen en zang: Filip Peeters, Dimitri Duquennoy, Thais Scholiers, Dries De Win, Koen Swanenberg, Fien Van Der Aa, Abigail Abraham, Serge Kakudji en Thais Scholiers
Auteurs: Dimitri Duquenonoy en Filip Peeters
Regie: Marc Maillard

in coproductie met B.O.X Baroque Orchestration X
Met steun van de Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheidPrint