Villa Verbeelding

Datum
van zaterdag 2 maart 2019
tot donderdag 11 april 2019

Locatie
Den Blank

Begijnhof 11
3090 Overijse

Soort van tovenaars. Prijsbeesten in de kinderpoëzie.

Villa Verbeelding

Je bent een soort van tovenaar,
want je trekt je trui uit over je haar
en dan:
schitterende spettertjes,
elektrische knettertjes.

(Mijn fijne geluidenboekje, Edward van de Vendel & Mattias De Leeuw, 2013)

Oelewappers en Labbekakken, opgelet! Vergeten woorden veranderen in spannende dieren in de gedichten en tekeningen van Jaap Robben en Benjamin Leroy. Alledaagse onderwerpen en groeipijnen krijgen een humoristisch sausje bij taalgoochelaar Edward van de Vendel.

Aan een wand vol magneetpoëzie en een ‘tovertafel’ kan jong en oud als een echte dichter goochelen met woorden in alle maten en vormen, echte woorden of lekker verzonnen. Via doe-opdrachten maken kinderen spelenderwijs kennis met dichters en illustratoren.

Gek, grappig, kort, lang. Gedichten doen dromen, lachen en filosoferen, zoals in de muzikale poëzie van Hans en Monique Hagen. Of ze bieden hapklare brokjes troost zoals bij Bette Westera.

Zoals dichter Jaap Robben zegt: “Alles kan in kinderpoëzie.” Met schilderachtige prenten erbij waan je je even in een andere wereld. Villa Verbeelding maakte met het Poëziecentrum een tentoonstelling met de mooiste gedichten van de laureaten van de Gouden Poëziemedaille en met betoverende illustraties.

Alleen voor kinderen? Nee, hoor! In veel gedichten en illustraties zit subtiele humor voor volwassenen.

De zwierige illustraties van Mattias De Leeuw vormen een woordeloos prentenboek op zich. Met de prenten van Charlotte Dematons is niet alleen de kijker lang zoet: soms schildert Charlotte met een penseel met maar één haartje! Sylvia Weve experimenteert dan weer met technieken en sferen.

De dichters en illustratoren vulden stoelen en kijkkastjes met woorden en voorwerpen, met telkens een verhaal achter. Samen toveren woord en beeld nieuwe werelden tevoorschijn, vol gevoelens en geluiden. Wonderlijk!Print