De Man die over de Draad kwam

Datum
vrijdag 9 november 2018
⊗ 20:30

Prijs
Abonnement: € 8,00
VVK: € 10,00
Kassa: € 12,00

Locatie
Den Blank

Begijnhof 11
3090 Overijse


Nog 362 tickets te koop.Bestel tickets Bestel abonnement

Compagnie Lodewijk/Louis

De Man die over de Draad kwam

DODENDRAAD

Naar het einde van de oorlog gonst er opwindend nieuws doorheen het grensdorp. Er is een koorddanser onderweg van Knokke naar Maasmechelen. Niet over een strakgespannen staalkabel, maar over de ‘Dodendraad’, een met elektriciteit geladen prikkeldraad die de grens met Nederland afsluit.
Dit nieuws geeft de inwoners hoop. De koorddanser legt de bezetter met zijn evenwichtskunsten het zwijgen op en verwerft in no time een heldenstatus. Er is één probleem, niet alle inwoners zijn even blij met de komst. Voor de meesten uit het dorp zijn de voorbije oorlogsjaren niet enkel kommer en kwel geweest. Willen ze al dit opgeven voor de symbolische daad van een idealistische gek?

‘De Man die over de Draad kwam’ is muziektheater dat niet alleen over het eerste IJzeren Gordijn uit de Europese geschiedenis vertelt, maar evenzeer over de mensen die vandaag in de hoek gedreven worden aan de afgesloten grenzen. Rauwe realiteit, doorspekt met de typische absurde humor van Compagnie Lodewijk/Louis. Dit gecombineerd met de muziek van Gerry De Mol maken van de harde grensverhalen uit de Eerste Wereldoorlog een magisch-realistische vertelling die de geschiedenis overstijgt.
Omdat de gruwelijkste situatie altijd een poëzie herbergt. Omdat de droevigste gebeurtenis nood heeft aan een bulderlach.

Het Antwerpse gezelschap Compagnie Lodewijk/Louis slaagt er met zijn voorstellingen telkens in om door hun manier van schrijven, spelen en vormgeven een theater neer te zetten dat zijn gelijke niet kent. De vaak volkse uitgangspunten bij hun verhalen krijgen een bevreemdend alledaagse vertaling. Typisch filmische elementen grijpen ze aan om met harde beelden uit de hoek te komen. Dit zorgt vaak voor een groot thrillergehalte. In combinatie met hun hilarische dialogen levert dit wrang, komisch, scherp en verrassend theater op. Niet voor niets betitelde Wouter Hillaert een recensie van een van hun stukken met: Tussen Monthy Python en Michael Haneke.

Gerry De Mol kan met zijn eigenwijze, in de klassieke muziek en folk gewortelde muziek in geen enkele genre of stijl geplaatst worden. De samenwerking die hij met t,arsenaal aanging bij ‘FEBAR’, ook een voorstelling over migratie, leverde een broeierige voorstelling op, waarbij de tekst voortgestuwd werd door en de dialoog aanging met de muziek.

Tekst: Compagnie Lodewijk/Louis en Gerry De Mol
Muziek: Gerry De Mol
Spel: Iris Van Cauwenbergh, Yves De Pauw, Lorenza Goos, Hanne Torfs, Emma De Saedeleir en Midas De Sadeleir
Muzikanten: Gerry De Mol, Didier François en Pieter De Praetere
Coaching: Jan van DyckPrint

Ticket ruilen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *