Tentoonstelling

Datum
van vrijdag 3 januari 2020
tot zondag 2 februari 2020

Prijs
Gratis

Locatie
Den Blank

Begijnhof 11
3090 Overijse

Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.

Tentoonstelling

Deze tentoonstelling brengt de hedendaagse cultuur rond de begijnhoven in woord en beeld onder de aandacht. Tekenaar Stefaan Kerkhof bezocht er 40 en maakte er tekeningen van. Zijn zoon Alexander onderzocht de maatschappelijke tendensen.

Het resultaat is een tentoonstelling over uniek erfgoed met tekeningen, historische thema’s, bijzondere verhalen, 360° fotomateriaal en getuigenissen van o.a. priester Daniël Alliet, kunstenaar Hans Op de Beeck en dirigent Sigiswald Kuijken.

In de 12de eeuw zijn de eerste sporen te vinden van wat later een indrukwekkende vrouwelijke beweging wordt. De begijnen zijn geen kloosterzusters noch gewone burgers. Ze vestigen zich in een eigen randstadje: het begijnhof.

Naast hun rijk en goed gedocumenteerd verleden vertellen de begijnhoven een maatschappelijk interessant verhaal. Zowel sociaal-maatschappelijke organisaties, culturele instellingen, ambachtslieden als particulieren vinden er vandaag hun thuis. Nu er hoge nood is aan sociale voorzieningen en rust blijken de begijnhoven inspirerend.

Ook Overijse komt aan bod. Tussen den Blank, het Begijntjesbad (jawel) en de Vuurmolen vind je nog altijd de Begijnhofkapel. Dit is het laatste relict van het begijnhofje dat in 1264 werd gesticht. Schrijver en lokale heemkundige Piet Van San (www.beierij.be) bracht recent een boek uit over het Overijsese Begijnhof.

De tentoonstelling kadert in de viering van twintig jaar erkenning van dertien Vlaamse begijnhoven als UNESCO-werelderfgoed.Print